Gulvbehandling

Gulvbehandling betyder også efterbehandling eller overfladebehandling af parket. Den anvendes til at sikre en ny slebet gulvflade, samt give det et smukt og nyt udseende. Vi er specialist i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til din bolig og dig. Ring eller skriv til os for en snak om dine gulve og muligheder.

Gulvbehandling
Gulvbehandling

Hvilken behandling skal vi give dit gulv?

Man kan vælge blandt sæbe, lak, lud eller voks som gulvbehandling til dit nye eller afslebne trægulv? Se her, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige måder, og lær, hvordan vi gør. Dersom du sammen med gulvfirmaet vælger overflade kan der tages hensyn til:

  • Patina
  • Robusthed
  • Støvsugning og vask
  • Vedligeholdelse

De mest benyttede typer behandling er sæbe, olie, lud eller voks. Disse fås enten som hvide eller klare. Hvid sæbe, hvid lud og hvid lak er gode efterbehandlinger.

Hvorfor skal vi overfladebehandle parket- eller plankegulve?

Et ubehandlet trægulv kan hurtigt blive grimt af væske, snavs og slid. En behandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit bør du overfladebehandle husets eller lejlighedens trægulv?

Hvor mange gange der skal efterbehandles kommer an på trægulvets brug samt rengøring, pleje og vedligeholdelse. Gulvet vil jævnligt vaskes og støvsuges med rengøringsmidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere herunder.

Hvilke ting bør du tage i betragtning, når du vælger overfladebehandling?

Når du skal vælge overfladebehandling til dit parket, bør du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på trægulvet, dørtærskel, trapper og andre steder. Trappetrin slides eksempelvis mere end trægulve.
  • Hvilken træsort trægulvet er produceret i.
  • Hvilket look du ønsker, at trægulvet skal have.
  • Uanset hvilken overfladebehandling du vælger, må producentens foreskrifter følges minutiøst for at opnå et korrekt og stærkt resultat.

Lud og ludbehandling af trægulv

Dersom dit parket eller plankegulv er nyslebet, vil det træde frem som naturligt og lyst . For at sikre det lyse og billedskønne look og patina, skal der påføres en lud og ludbehandling. Lud modvirker træets naturlige gulning og kan anbefales til alle lyse plankegulve eller parket.

Ludden kan ikke stå alene som overfladebehandling, idet den ikke beskytter trægulvet. Derfor danner ludbehandling kun base for lak, olie eller sæbe.

Fordele ved ludbehandling og lud er, at trægulvet får det moderne grå hvidlige og lyse sandskurede udseende.

Rengøring udføres med hvid sæbe eller natur sæbe. Sæbespåner har været brugt i mange hundrede år, og kan også anbefales.

Sæbe og sæbebehandling af trægulv med gulvsæbe

Såfremt du har et gammelt, slidt og rustikt massivt bræddegulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig fin overflade mulighed. Det skaber en smuk, naturlig overflade på et nyafslebet gulv. gulvsæben giver en robust og holdbar finish, der er nem at pleje, vedligeholde og rengøre. For det meste påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med gulvsæben.

Vask med gulvsæbe har været benyttet som overflade i mange generationer og hundrede år, og frembringer et naturligt smukt look. Det forudsætter dog ofte gulvvask, og er ikke så robust og holdbar som oliebehadnling og lakering.

Når gulvet er afslebet udføres en lud og ludbehandling. Herefter mættes gulvet med en tyk gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (natursæbe – hvidsæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan anskaffes hos byggemarkeder, farvehandlere og supermarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet plankegulv har bl.a. den fordel, at mærker og hakker i træet kan ’rejse’ sig endnu engang ved gulvvask. Herefter bliver trægulvet som nyt igen.

Gulv rengøring foretages med en gulvsæbe for at træet til stadighed er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet parketgulv eller plankegulv vaskes 3 – 5 gange med en ekstra fed blanding inden benyttelse. Normal vedligeholdelse med almindelig støvsugning. anvend aldrig affedtende sæber såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Agter du at behandle dit gulv med olie, vil gulvfirmaet bruge hærdende olie. Hærdende olie er blandet med en hærder, som får olien til tørre hurtigt med en holdbar og hård overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigmentering.

Gulvolie tilfører træet en dyb, flot og honningfarvet finish. Hvidolie giver træet det smukke og eftertragtede udseende, hvor natur olie frembringer en varm glød.

Den hvide olie bruges på ludbehandlede lyse trægulve, for at forstærke det hvide udseende. Oliebehandling giver træet en fin silkemat overflade, der er ganske modstandsdygtig over for slid og smuds.

Gulvolien frembringer en meget stærk gulv overflade, der er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slid og brug, fx rundt om spisebordet og ganglinier. Tag en snak med din gulvspecialist og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit trægulv.

Fordele ved oliering er, at hakker og ridser let kan fjernes ved fugt eller damp. Derved rejser træet sig, og ridserne forsvinder med et trylleslag.

Rengøring udføres bedst med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede træsorter. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både plejer, vedligeholder og rengør ved hver gulvvask. Derfor er genoliering ikke påkrævet.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lakbehandling frembringer en stærk finish i blank, mat eller halvblank efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny lakering inden det gamle laklag slides igennem. Et lakeret gulv kan ofte holde i en hel del år, inden det er nødvendigt at genbehandle.

Hvor mange år et lakeret trægulv holder, betinges af sliddet samt hvilken type lakering der er brugt. Et lakbehandlet gulv er ganske hårdfør over for snavs og fugt , men spildte væsker og vand bør dog tørres op. De seneste år er der sket en stor udvikling indenfor gulvlak. Alle gulvslibere benytter vandbaseret lak som er miljøvenlig, slidstærk og mat.

Fordelen ved lakering er, at man får en meget slidstærk overflade, som er nem at vedligeholde, rengøre og pleje.

Rengøring foretages bedst med et ph-neutralt universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxymaling

Få vil male et helt nyt eller nyafslebet gulv, fordi træets farve og naturlige spil dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget forsømte trægulve kan maling være en smuk og praktisk gulvløsning.

Til gulv med almindelig anvendelse, som for eksempel i soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større holdbarhed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedre til som fx et vådrum eller køkken.

For more information, Please visit: http://xn--kbenhavns-gulvservice-qfc.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.